De piramides van Gizeh worden ook wel het zevende wereldwonder genoemd. Deze piramides zijn de bekendste en zijn het best bewaard gebleven van de ongeveer 80 piramiden die in ongeveer 1000 jaar in Egypte zijn gebouwd. Deze 3 piramiden werden gebouwd door drie koningen : Cheops, Chefren en Mykerinos. Cheops had de grootste piramide laten bouwen door zijn onderdanen. Deze piramide bleef wel 4000 jaar het grootste bouwwerk dat door mensen gemaakt was.
De bouw
De bouw van een piramide kon wel 30 jaar duren. Vaak begon de bouw van het graf voor de farao dus direct nadat hij aan de macht was gekomen. Dan kon het graf misschien op tijd klaar zijn. Er werkten soms wel 100.000 mensen aan mee. Dit waren arbeiders die het een grote eer vonden om dit werk te mogen doen. Dus geen slaven, zoals men lange tijd heeft gedacht. Maar het werken bij de bouw van de piramide was soms zo zwaar, dat sommige arbeiders zich na 35 jaar letterlijk dood werkten.
Hijsen zonder kranen
De steenblokken werden uit de rotsen gehakt. De meeste stenen wogen wel2500 kilo. Op elk steenblok werd met okerkleurige verf geschreven voor welk deel van de piramide de steen bestemd was. Als de steen uitgehakt was, trokken de arbeiders de steen met een soort slee en een touw naar de bouwplaats van de piramide. Dan moest de steen nog omhoog. Er werden enorme werkhellingen van zand, hout en specie aangelegd. Hoe dat precies gebeurde, weten we niet. Er zijn meer mogelijkheden:
1. Eén helling aan één van de vier zijden…of
2. Een helling die schuin omhoog langs alle vier de zijkanten naar boven slingerde.En met behulp van hefbomen werd de steen dan uiteindelijk op zijn plaats gezet.
De plaats van de piramide
De piramide moest in het westen staan, want daar gaat de zon onder. En als de zon daar dood ging, dan moesten de doden daar ook begraven worden. Verder moest het in de buurt van de Nijl zijn. De stenen uit het gebergte moesten namelijk over de Nijl vervoerd worden. En natuurlijk moest het in de buurt van de woonplaats van de farao zijn. Dan kon hij zo af en toe eens komen kijken hoe het ging met de bouw van zijn graf. De begrafenis Zo werd er in 20 jaar tijd een piramide gebouwd, zodat de farao na zijn dood hetzelfde leven kon leiden als tijdens zijn leven. Daarom kreeg de dode ook nog allerlei voorwerpen mee in zijn grafkamer. Deze zou hij nodig hebben om verder te kunnen leven na zijn dood. Meubels, eten, drinken, kleding, beelden, wapens enzovoort. De wanden van zijn grafkamer werden ook prachtig beschilderd.
De sfinx
Een enorme uit rotsen gehouwen sfinx bewaakt de piramides van Gizeh. Het beeld heeft als teken van intelligentie een mensenhoofd en het krachtige lichaam van een leeuw. Want kracht en verstand samen zijn het symbool van de koninklijke macht. Het lichaam van de sfinx is uit een rots van 73 meter uitgehakt. De kop van de farao (van de sfinx) is te klein voor een leeuwenlichaam. Sommige wetenschappers menen dat de sfinx oorspronkelijk een leeuw was, en een flink stuk groter dan nu. Uit deze leeuw heeft men later de sfinx gehakt. Oorspronkelijk was de sfinx waarschijnlijk beschilderd.