De slag om Arnhem

De brug over de Rijn bij Arnhem heeft een grote rol gespeeld bij de bevrijding van Nederland. Het is 1944. Nederland wordt al 4 jaar door de Duitsers bezet. Er werden plannen gemaakt voor de bevrijding van Nederland.
Onze bevrijders, de Amerikanen en Engelsen wilden deze brug innemen, maar het is niet gelukt. De Duitse verdediging was te sterk.

De Engelse Generaal Montgomery maakt een plan om Nederland snel te bevrijden. Hij wil in één keer alle bruggen over de grote rivieren de Maas, de Waal en de Rijn veroveren, en dan doortrekken naar het IJsselmeer. Van daaruit wil hij naar het oosten trekken om Duitsland binnen te vallen. Het is geen gemakkelijk plan, want de bruggen liggen ver in vijandelijk gebied. De afstand met België dat al bevrijd is, is groot. Maar Montgomery is optimistisch. Hij denkt dat de Duitsers niet meer zo sterk zijn.

Op 17 september stijgen de eerste vliegtuigen op. De Duitsers zijn verrast en vechten niet hard terug. Maar al snel herstellen de Duitsers zich. Ze vechten hard. Slechts een kleine groep soldaten weet de Rijnbrug bij Arnhem te bereiken. De Duitsers omsingelen hen. Ze kunnen geen hulp meer krijgen van andere geallieerden. De verovering van de Rijnbrug bij Arnhem mislukt.

brug bij Arnhem




Nu was het zuiden van Nederland al bevrijdt, maar het noorden van Nederland nog niet.