Gedurende oorlogen en andere onzekere tijden is er een tekort aan muntgeld. Als in 1914 de gouden en zilveren munten verdwijnen door het uitbreken van de 1ste Wereldoorlog, gaat men noodbiljetten uitgeven.
Het zijn meestal eenvoudige biljetten, waarvan er weinig gemaakt worden en met de hand worden gesigneerd. De noodbiljetten hadden in de meeste gevallen een zeer korte geldigheidsduur en waren er om in de periode van de grootste geldschaarste (augustus 1914) het weekloon te kunnen uitbetalen. Uiteindelijk hebben 30 gemeenten en 20 bedrijven noodbiljetten uitgegeven.
Door de jaren heen zijn de biljetten en munten veranderd. De waarden zijn aangepast maar ook de afbeeldingen. Toen Koningin Wilhelmina de baas was, stond zij afgedrukt op het geld.
Dit veranderde toen er een nieuwe koningin kwam, namelijk koningin Juliana.
Zij kwam toen op het geld te staan en vanaf toen werd het geld van nikkel gemaakt.
Op 30 april 1980 volgt Beatrix haar moeder op als Koningin der Nederlanden. Ook toen werd het geld aangepast met een afbeelding van koningin Beatrix. Misschien kunnen jullie je dit geld nog herinneren. We noemden ze toen o.a guldens, dubbeltjes, kwartjes, stuivers enz. Voordat de euro kwam in Nederland, werd er dus betaald met guldens. Het teken voor de gulden was fl. Dit stond voor florijn.
Tot 2002 hebben we dat geld gehad. In 2002 is de euro gekomen.
Nederlandse gulden