Feesten.
De Hindoes vieren ieder jaar honderden Hindoe-feesten. Sommige feesten zijn landelijk, maar anderen worden alleen maar in een bepaald dorp gevierd.
De vieringen kunnen bestaan uit bidden, het dragen van nieuwe kleren, het eten van speciaal eten, zingen, dansen en het bezoeken van vrienden.

holi2Holi.
Het kleurrijke Holi-feest viert het eind van de winter.
Op de avond voor het Holifeest worden grote brandstapels gemaakt, waarop poppen van de heks Holika te verbranden.
Op de dag van Holi trekken de mensen oude kleren aan en overgieten ze elkaar met water en gekleurd poeder.
`s Avonds bezoeken de mensen familie en geven ze elkaar lekkernijen cadeau. Boeren vieren bij het Holifeest de eerste lente-oogst.

divaliDivali.
Divali duurt 5 dagen en wordt ook wel het lichtjesfeest genoemd. Mensen versieren hun huizen en tempels met kleine lichtjes die Diva`s worden genoemd. Deze lichtjes zijn bedoeld om de held Rama de weg te wijzen.
In iedere stad / dorp is er vuurwerk en het feest geeft het begin van het nieuwe Hindoe-jaar aan.



dussehra2Dussehra.
Dit feest duurt 10(!) dagen en hierbij vereren ze hun held Rama. In sommige plaatsen heet het Ram Lila. Er worden poppen van Ravana verbrand (vijand van Rama).



Geboorte.
Als er een baby geboren wordt, bidt de priester om gezondheid en welzijn voor moeder en kind. Tien dagen na de geboorte krijgt een baby tijdens een plechtigheid zijn naam en wordt de horoscoop van het kind getrokken.

De Heilige draad.
Voor jongens uit de 3 hoogste kasten vindt de belangrijkste plechtigheid plaats als ze tussen de 9 en 11 jaar zijn. Zij krijgen dan een heilige draad van de priester, die ze hun hele leven over hun linker schouder en onder hun rechterarm moeten dragen.

Dood en crematie.
Wanneer Hindoes sterven, wordt hun lichaam verbrand. In India gebeurt dat op een grote brandstapel, die wordt aangestoken door de oudste zoon of man van de familie. Daarna volgen er 12 dagen vol met rituelen. De as van de overledene wordt, indien mogelijk, uitgestrooid over de rivier de Ganges.

Huwelijk.
Veel Hindoe-huwelijken worden geregeld door de ouders van de bruid en de bruidegom en kan overal plaats vinden. Het feest duurt een paar dagen.
De bruid draagt speciale sieraden en een roze zijden sari. Voor het huwelijk worden de handen en voeten van de bruid versierd met mehndi patronen, ze doen dat met henna verf.
Het bruidspaar zit voor een heilig vuur en de priester zegt gebeden op en offert voedsel aan de goden. Dan lopen bruid en bruidegom 7 keer om het vuur heen om hun huwelijk te symboliseren. Na het feest gaat de bruid bij haar man en zijn familie wonen.