Wie is Gautama Boeddha?

gautama



In India, zo’n 2500 jaar geleden, groeide Siddharta Gautama op in een schitterend paleis.
Bij zijn geboorte voorspelde een wijs man dat Siddharta een groot heerser zou worden of een geestelijk leider. Omdat zijn vader wilde dat Siddharta hem zou opvolgen, schermde hij zijn zoon af van de buitenwereld. Siddharta trouwde met een prinses en kreeg ook een zoon.

Ondanks zijn luxe leven voelde Siddharta zich ongelukkig. Op een dag maakte hij, tegen de wil van zijn vader, een ritje buiten de paleismuren. Siddharta zag dat niet iedereen rijk was.
Hij zag oude en zieke mensen. Hij schrok van al dat leed. Ook zag Siddharta een oude man in oranje kleren, hij leek gelukkig. Siddharta besloot ook zo te worden en op zoek te gaan naar het antwoord op het lijden in de wereld.

Siddharta verliet zijn vader, vrouw en zoon. Gekleed in een monninkspij reisde hij zes jaar rond en bracht zijn nachten door bij heilige leraren in de bossen. Siddharta mediteerde alleen maar, at weinig en werd heel erg dun. De antwoorden die hij zocht vond hij niet.

Wanhopig verliet Siddharta het bos en ging naar de stad Bodh Gaya. Daar ging hij onder een boom zitten en mediteerde 49 dagen en nachten. Toen raakte hij verlicht. Hij besefte dat de mens lijdt, omdat hij nooit tevreden is met wat hij heeft. Vanaf toen noemde hij zichzelf de boeddha, de Verlichte.

Boeddha reisde daarna nog 45 jaar door India. Hij leidde het leven van een monnik en leerde mensen hoe ze gelukkig konden worden. Op 80 jarige leefijd stierf hij.
Na het overlijden van boeddha verpreidde het boeddhisme zich over Azië en later over de hele wereld. De uistpraken van boeddha waren opgeschreven, maar de mensen gingen er op hun eigen manier mee om. Zo ontstonden er groepen binnen het boeddhisme. Er zijn 2 hoofdstromingen, namelijk de Mahayana boeddhisten en de Theravada boeddhisten  
Maar er zijn meer stromingen, zoals Tibetaans Boeddhisme, Zen – boeddhisme, Chinese Boeddhisten, etc.
Hoewel hij niet als een god wordt aanbeden, zijn er wel talloze beelden van hem. Dergelijke beelden dienen de boeddhisten, die bij de beelden bloemen brengen en wierook en kaarsen branden, te herinneren aan de verlichting die ze kunnen vinden.
Dit beeld heeft de kenmerkende lange oorlellen, met daarin de prinselijke juwelen, en een knot op het hoofd, die een symbool is van wijsheid en verlichting.