Ramadan en suikerfeest

Moslims hebben een andere kalender. Elke islamitische maand duurt van de ene volle maan tot de volgende. Het jaar heeft dan elf dagen minder dan een gewoon jaar. In de negende maand van de islamitische kalender is het Ramadan. Soms vindt Ramadan dus in de herfst plaats en soms in de lente. In de negende maand kreeg de profeet Mohammed de boodschap van de engel. Met de Ramadan eet een moslim niets van zonsopgang tot zonsondergang. Door het vasten leer je een goede moslim te zijn en te leven zoals Allah dat wil.
Er zijn verschillende regels voor eten en drinken waar ze zich aan moeten houden. Zo mogen ze geen varkensvlees en vlees van vleesetende dieren eten. En ook geen gelei en bepaalde soorten kaas eten. Het voedsel dat ze wel mogen eten noemt hij Halal en het voedsel dat ze niet mogen eten heet Haram.

Suikerfeest (Ied al-fitr):
Het suikerfeest is een 3 dagen lang durend feest op het einde van de ramadan (vasten). Dit is te vergelijken met het katholieke paasfeest. Het feest dankt zijn naam aan het feit dat er veel snoep en suikerwaren aan tafel worden gebracht en gebruikt. Het suikerfeest heeft een belangrijke betekenis binnen het geloof, maar ook binnen het dagelijks leven. Zij geven een soort aalmoes aan de arme moslims uit hun eigen dorp (stad). Het is een steun voor hen om het feest te vieren zoals iedereen.
De ouders kopen nieuwe kleren voor hun kinderen en geven hun meer zakgeld. De kinderen genieten van het feest. Zij worden extra verwend. De volwassenen bezoeken elkaar. Als er ruzie was, wordt dit tijdens het suikerfeest bijgelegd en vergeten. De deuren worden opengezet voor alle bezoekers. Na een maand ramadan is het eindigen van het vasten een bijzondere viering.

ramadan%2011