· 1) Eet niet altijd hetzelfde
Er is niet één voedingsmiddel waar alle voedingsstoffen in zitten. Als je verschillende dingen eet krijg je alle stoffen binnen die nodig hebt. Door verschillende dingen te eten heb je minder kans om veel ongezonde stoffen binnen te krijgen.
· 2) Let op vet
Eet niet teveel verzadigd vet. Een beetje vet heb je wel nodig. Eet onverzadigd vet eet, dan krijg je goede dingen binnen zoals onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie.
· 3) Eet genoeg brood en aardappelen
Eet genoeg brood, vooral volkoren-, bruin- en roggebrood. Eet ook genoeg aardappelen, rijst, pasta (macaroni, spaghetti) en peulvruchten (bruine en witte bonen, kapucijners).
· 4) Eet lekker veel groente en fruit
Door genoeg groente en fruit te eten wordt je minder snel ziek! De regel is: elke dag twee ons groente en twee stuks fruit.
· 5) Let op je gewicht!
Als je een gezond gewicht hebt krijg je minder snel ziekten waar je nooit meer van af komt. Eet verstandig. En sport, fiets of loop in elk geval een half uur per dag.
· 6) Wees zuinig met zout
Helemaal zonder zout kan je lichaam niet. In heel veel eten komt al natuurlijk zout voor. Je hoeft dus vaak geen extra zout toe te voegen. Wil je toch je wat meer smaak aan je eten? Probeer dan eens kruiden en specerijen!
· 7) Drink per dag ten minste anderhalf liter
Je lichaam heeft veel water nodig. Het liefst zo’n anderhalf liter per dag. Maar je mag ook iets anders drinken dan water alleen hoor!
· 8) Eet niet de hele dag door
Drie keer per dag eten is de basis voor een gezonde voeding. Eet niet te vaak iets tussendoor: dit is slecht voor je gebit en je kan er dik door worden.
· 9) Ga veilig met voedsel om
Storing in je maag- en darmen, zoals misselijkheid en braken komt vaak door voedselvergiftiging. Het kan zijn dat het eten bedorven is, of niet goed gebakken.
· 10) Lees wat er op de verpakking staat
Op de verpakking van voedingsmiddelen staat veel nuttige informatie. Bijvoorbeeld over hoe lang het nog goed is, war het van gemaakt is, hoeveel goede stoffen er in zitten en hoe het klaar gemaakt moet worden