Voelen
Zintuigen in de huid
- De tastzintuigen zijn zo gevoelig dat je er brailleschrift mee kunt lezen (het schrift voor blinden). Je huid kan voelen of iets hard,zacht, harig of ruw is. In je huid zitten hele kleine celletjes, zenuwen, die dat kunnen voelen. Die zenuwen sturen de prikkels door naar je hersenen, zodat je weet wat je voelt.
- De warmte- en koudezintuigen zorgen ervoor, dat je het verschil kunt voelen tussen warm en koud. Je huid voelt dus ook of je het warm of koud hebt. Het is de taak van de huid om er voor te zorgen dat je het niet te warm of te koud krijgt. Als je het koud krijgt, trekt het bovenste laagje van je huid samen. Hierdoor gaan je haartjes op je huid overeind staan. Je hebt dan kippenvel, zoals je op het plaatje ziet. Dit doet de huid om tussen de haartjes warmte vast te houden.
Als je het warm hebt dan scheiden de zweetkliertjes in je huid vocht af. Je gaat dan zweten. Het vocht op je huid koelt af door koude lucht. Zo koel je op een slimme manier weer af.
Als je je hand tegen een hete kachel aan houd, doet dat zeer. Je zenuwcellen in je huid voelen een enorme hitte. Zij sturen heel snel een boodschap naar je hersenen: dit doet zeer. Je hersenen sturen gauw een boodschap naar de spieren in je arm en je hand: trek je hand terug! Zo beschermen de zenuwcellen in je hand je tegen pijn.
- De drukzintuigen zorgen ervoor dat je druk op de huid kunt voelen. Hierdoor voel je of jouw kleren te strak zitten, of dat iemand je hard knijpt. Maar ook als je bent gevallen.