Meisjes

meisje

Meisjes beginnen eerder te veranderen dan de meeste jongens.
Vanaf een jaar of negen merken veel meisjes dat hun borsten beginnen te groeien. Eerst worden de tepels wat groter en donkerder. Dan worden de borsten langzaam wat boller. Soms zijn de borsten wat harder en gespannen. Het doet pijn als er tegenaan gestoten wordt.

De binnenste schaamlippen gaan groeien en worden soms zelfs langer dan de buitenste schaamlippen.
Verder krijgt ze wat haartjes krijgt op en rond de schaamlippen. In het begin zijn de haartjes zacht, later worden ze wat dikker. Dit noem je schaamhaartjes.
Een tijdje daarna krijgt ze ook haartjes onder de oksels; okselhaar. Door die haartjes onder de oksels blijft het zweet langer plakken en gaat het soms vies ruiken. Door je elke dag te wassen heb je daar minder last van.
Ook haar heupen, billen en bovenbenen worden wat ronder. Dat staat heel mooi al vinden de meeste meiden dat zelf niet. Sommige meisjes krijgen ook pukkeltjes in hun gezicht (acné).

Meisjes kunnen nu ook opgewonden raken van iets of iemand, je voelt dan een speciaal gevoel bij je vagina. Als de clitoris wordt aanraakt is die heel gevoelig, dat kan een lekker gevoel gevel, waardoor je een orgasme krijgt (klaarkomen).

Niet alleen aan de buitenkant verandert er wat, ook in het lichaam van het meisje gebeurt er van alles. Want zo rond het twaalfde jaar wordt een meisje voor het eerst ongesteld (menstruatie).

Menstruatie.
Alle vrouwen bereiken een punt in hun leven, meestal net voor de puberteit dat ze ongesteld worden. De leeftijd waarop meiden ongesteld worden, is heel verschillend. Gemiddeld wordt je voor het eerst ongesteld rond je elfde. Duurt het langer, dan is dat niet raar; ieder lijf is anders.
Ongesteldheid of menstruatie is een teken dat de baarmoeder zich elke maand klaar maakt voor een kindje. (lees hierover meer bij “seksuele voorlichting”)

Wat gebeurt er nou precies?
Onder in de buik van elk meisje zit een holletje, bij de meisjes net zo groot als een dikke aardbei, dat de baarmoeder heet. Aan de bovenkant van de baarmoeder zitten aan beide kanten twee dunne buisjes, de eileiders. Die eindigen in een soort trosje met honderdduizenden piepkleine eicellen. Dat zijn de eierstokken. De eicellen zijn nog niet klaar. Ze moeten nog rijpen.
Die onrijpe eicellen zijn er al voor je geboorte, dan heb je er wel twee miljoen! Als de eicel rijp is, dan laat die los uit de eierstok, dat heet de eisprong.
meisje1
De eicel gaat langzaam door de eileider naar de baarmoeder. Tijdens deze tocht kan de eicel bevrucht worden door de zaadcel van een man.
Als de eicel geen zaadcel is tegengekomen, sterft deze af. De bekleding (aan de binnenkant van de baarmoeder) is dan ook niet meer nodig. Die verdwijnt samen met de eicel, door de vagina, uit het lichaam: je bent dan ongesteld

Wat doen we er aan?
Ongesteld zijn duurt elke maand een paar dagen. In die dagen verliest een meisje bloed uit haar vagina.
Dat bloed kun je opvangen met maandverband of je kunt tampons gebruiken. Maandverband doe je in je onderbroek.
Tampons stop je in je vagina als een soort kurk. De tampon zuigt het bloed op, maar moet je wel op tijd vervangen, anders zit hij vol.
meisje2
Waar kun je last van hebben? 
Als je ongesteld bent, voel je je meestal anders dan normaal. Je kunt moe zijn, hoofdpijn of buikpijn hebben of chagrijnig worden. Maar je kunt je ook goed voelen en bruisen van de energie.

Hoe lang en hoe vaak?
Je bent ongeveer 1x per 4 weken ongesteld. Dat betekent; 3 weken niets aan de hand en dan 1 week ongesteld zijn. Ongesteld zijn duurt ongeveer 5 tot 7 dagen.
Dit kan meer of minder zijn.
In het begin ben je vaak nog niet zo regelmatig ongesteld, je lijf moet er nog aan wennen. Na een paar jaar verandert dat en weet je van tevoren ongeveer wanneer je weer ongesteld zult worden.